Polski English Deutch wyjście strona główna
     
  jesteś tutaj: nadzieja.pl > lekarz on-line > dieta > dieta łatwostrawna z ograniczeniem wydz. soku żołądkowego  
 

DIETA ŁATWOSTRAWNA
Z OGRANICZENIEM OGRANICZENIEM SUBSTANCJI POBUDZAJĄCYCH WYDZIELANIE SOKU ŻOŁĄDKOWEGO

zastosowanie:
CHOROBY UKŁADU POKARMOWEGO
(choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy w czasie zdrowienia; w ostrym okresie
choroby lekarz może zalecić wprowadzenie dodatkowych zmian do diety)

 

PRODUKTY I POTRAWY

DOZWOLONE

PRZECIWWSKAZANE

PIECZYWO pieczywo jasne, czerstwe; pieczywo razowe żytnie i pszenne, każde pieczywo świeże;
PRODUKTY ZBOŻOWE mąka pszenna, jasna; drobne kasze: manna, krakowska, jęczmienna łamana dobrze oczyszczona;
płatki owsiane oczyszczone; ryż;
drobne delikatne makarony;
mąki razowe; grube kasze: pęczak, gryczana; grube makarony;
MLEKO
I PRODUKTY MLECZNE
mleko 2% tłuszczu, słodkie i zsiadłe,
mleko w proszku odtłuszczone;
ser twarogowy chudy, tłusty, homogenizowany;
produkty mleczne przekwaszone;
sery żółte i topione;
JAJA gotowane na miękko, w koszulkach, ścięte na parze w formie jajecznicy, jaj sadzonych, omletów, żółtka do zaprawiania zup; gotowane na twardo i smażone w zwykły sposób;
MIĘSO, DRÓB,
WĘDLINY, RYBY
mięsa chude i chudy drób: cielęcina, wołowina, kurczak, indyk; chude wędliny;
chude ryby: dorsz, leszcz, sola, sandacz;
tłuste gatunki mięs i drobiu: wieprzowina, baranina, gęsi, kaczki, dziczyzna; tłuste wędliny, wyroby wędliniarskie; tłuste ryby: węgorz, łosoś, makrela, śledź, sardynka; mięsa peklowane; ryby wędzone;
TŁUSZCZE masło, olej sojowy, słonecznikowy, oliwa,
słodka śmietanka, masło roślinne w bardzo ograniczonej ilości;
śmietana kwaśna;
smalec, słonina, boczek, łój wołowy i barani, margaryny, olej rzepakowy;
ZIEMNIAKI gotowane, gotowane tłuczone, w postaci puree; frytki, wszelkiego rodzaju ziemniaki smażone, placki ziemniaczane, pyzy;
WARZYWA gotowane: marchew, buraki, dynia, kalafior, kabaczek, szpinak młody, zielony groszek i fasolka szparagowa — jako dodatek do zup lub innych warzyw, ewentualnie groszek przetarty;
warzywa „z wody” w formie puree, poprószone mąką, ewentualnie z dodatkiem świeżego masła;
na surowo: zielona sałata, pomidory bez skórki;
wszystkie odmiany kapusty, papryka, cebula, szczypiorek, ogórki, rzodkiewki, chrzan, grzyby;
potrawy z warzyw zaprawianych zasmażkami lub smażone;
warzywa konserwowane octem;
OWOCE dojrzałe bez skórki i pestek, gotowane, ewentualnie przetarte: jabłka, truskawki, morele; gotowane, rozcieńczone soki z owoców jagodowych (maliny, porzeczki) lub cytrusowych (pomarańcze, cytryny — ograniczone); wszystkie owoce surowe;
SUCHE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH żadne; wszystkie są zabronione: groch fasola, bób, soczewica, soja;
CUKIER I SŁODYCZE cukier, miód, dżemy bez pestek — w ograniczonych ilościach, przetwory owocowe (z dozwolonych owoców) z dodatkiem cukru — kompoty, galaretki — z małą ilością cukru; chałwa, czekolada;
słodycze zawierające tłuszcz, kakao, orzechy;
PRZYPRAWY tylko łagodne w ograniczonych ilościach; sól, cukier, sok z cytryny, koper zielony, wanilia; ostre przyprawy: ocet, pieprz, musztarda, papryka, chrzan, maggi, kostki bulionowe, wszelkiego rodzaju pikle;
ZUPY kleiki, krupniki z dozwolonych kasz, zupy mleczne, zupy jarzynowe z dozwolonych warzyw — przecierane, zupa ziemniaczana,
zupy zagęszczone zawiesiną mąki w wodzie lub mleku — bez zasmażek;
zupy zagęszczone zawiesiną mąki w słodkiej śmietance lub zaciągnięte żółtkiem, zupy z dodatkiem świeżego masła;
kapuśniaki, zupa ogórkowa, fasolowa, grochowa, grzybowa;
rosół, zupy na wywarach z mięsa lub kości, zupy zaprawiane zasmażkami lub śmietaną;
POTRAWY MIĘSNE
I RYBNE
gotowane, duszone bez uprzedniego obsmażania, pieczone w folii lub pergaminie, potrawki, pulpety, budynie; smażone, duszone, pieczone — w sposób konwencjonalny;
POTRAWY Z MĄKI
I KASZ
kasze gotowane na sypko lub rozklejone, budynie z kasz lub drobnego makaronu z mięsem i warzywami, lane kluski i leniwe pierogi z małym dodatkiem mąki; smażone: kotlety z kaszy, kluski kładzione, francuskie, zacierki;
SOSY o smaku łagodnym zaprawiane słodką śmietanką, masłem lub żółtkiem, zagęszczane zawiesiną maki w wodzie, mleku lub słodkiej śmietance — koperkowy, potrawkowy, jarzynowy, cytrynowy, pomidorowy; wszystkie na zasmażkach ostre: chrzanowy, grecki, na wywarach z mięsa lub kości;
DESERY I CIASTA kompoty, kisiele, galaretki — z dozwolonych owoców (owoce pestkowe przetarte);
mus z pieczonego jabłka; budynie, kisiele mleczne (wszystkie desery mało słodzone);
czerstwe ciasto drożdżowe, biszkopt, ciasta mało słodzone;
desery z przeciwwskazanych owoców, z czekoladą, orzechami, z dużą ilością cukru;
torty i ciastka z kremem, pączki, faworki, tłuste ciastka jak kruche, francuskie, keks, makowiec;
NAPOJE słaba herbata z mlekiem, słaba kawa zbożowa z mlekiem, mleko; mocna herbata, kawa naturalna, kakao, płynna czekolada, napoje gazowane; wszystkie napoje alkoholowe są zabronione;

 
     
 

[w górę]

 
     
 

główna | pastor | lekarz | zielarz | rodzina | uzależnienia | kuchnia | sklep
radio
| tematy | książki | czytelnia | modlitwa | infoBiblia | pytania | studia | SMS-y
teksty | historia | księga gości | tapety | ułatwienia | technikalia | e-Biblia | lekcje
do pobrania
| mapa | szukaj | autorzy | nota prawna | zmiany | wyjście

 
 



 

© 1999—2002 NADZIEJA.PL sp. z o.o. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Bank BPH II/O Warszawa, 10601015-320000744691